Sisältölaatikko

Teksti tai HTML-koodi

Valokuvien ja Asiakirjojen digitointipalvelu

Pikselitehdas Oy tuottaa palvelujärjestelmänsä puitteissa korkeatasoista, painolaatuista digitointipalvelua 20-vuoden kokemuksella:

• Eri kokoiset valokuvat ja kartongit, max koko A3+
• Perusasiakirjat ja hauraat museaaliset asiakirjat, max koko A3+
• Materiaalit voivat olla eri kokoisia ja eri tyyppisiä
• 2- puoleinen digitointi samassa prosessissa

                                                                                                                                                                                                               PYYDÄ TARJOUS


Samassa prosessissa digitoitavat valokuvat tai asiakirjat voivat olla eri kokoisia, esim. pienistä valokuvista (6x7) cm aina A3+ kokoon saakka. Digitoitavat kuvat tai asiakirjat voivat olla myös materiaaliltaan erilaisia, esim. ohutta ja haurasta silkkipaperia tai paksua ja jäykkää kartonkia. Materiaalien molemmat puolet voidaan lisäksi tarvittaessa digitoida samassa prosessissa.

Muunnamme huonokuntoiset, repalaiset ja hauraat vanhat valokuvat ja asiakirjat digikuviksi turvallisesti ja tehokkaasti. Valokuvat digitoidaan aina tasoskannauksena. Asiakirjojen digitointitekniikka valitaan niiden kunnon ja tyypin mukaan.

Lue lisää tältä sivulta kohdasta Valokuvien ja Asiakirjojen digitointitekniikka. 

 

 

DIGITOINTIPROSESSIN ERI VAIHEET


Valokuvien ja Asiakirjojen digitointi ja editointi

Kuvamateriaalien digitointi ja editointi tapahtuu 48-Bittisessä väriavaruudessa, mikä takaa kuvayksityiskohtien taltioimisen tarkasti ja sävyjen jakautumisen tasaisesti koko sävyskaalan alueelle.

48- bittinen raakadata editoidaan omana prosessinaan digitoinnin jälkeen. Editoinnin tarkoituksena on tuottaa varsinaiset talle- ja käyttöversiot 24- bittisessä TIFF-kuvaformaatissa, joissa tärkeää on kohteen toistuminen mahdollisimman alkuperäisenä informaatiota kadottamatta. Näin suoritettu kuvankäsittely mahdollistaa kuvamateriaalien taltioimisen parhaalla mahdollisella laadulla.   

Editointiprosessi pääpiirteittäin:

  • AdobeRGB profiiliin- 24 Bittiä-TIFF

  • Kuva-alueen rajaus

  • Kuvien suoristus

  • Kuvien histogrammi säädettynä

  • Kuvien tumma- ja vaalea pää säädettynä

  • Vanhojen värivirheellisten punertavien, sinertävien ja kellastuneiden kuvien värien palautus

Laadukkaista TIFF- kuvista voidaan valmistaa halutun kokoisia, esim. pakattuja Jpeg- formaatissa olevia käyttökuvia eri tarkoituksiin.


Vanhat valokuvat ovat usein väreiltään vääristyneitä. Alla oleva esimerkki kertoo, että ne voidaan kuitenkin palauttaa alkuperäisiä vastaaviksi kuvankäsittelyn avulla.

  Skannattu kuva ilman editointia                                                             Editoitu kuva  

TIFF- ja Jpeg- kuvaformaattien erot

Jpeg- kuvaformaatti on tehokas kuvien pakkaamiseen (=pienet tiedostokoot) mutta se hävittää kuvayksityiskohtia varsinkin kuvan tumman ja vaalean pään sävyissä. Pahiten Jpeg- formaatin ongelmat ilmenevät ali- tai ylivalottuneissa kuvaoriginaaleissa. Lisäksi kuvan laatu heikkenee jokaisella käsittelykerralla.

Jpeg- formaatti ei sovellu kuvakorjailuun, vaan tähän tarkoitukseen kannattaa käyttää kuvainformaation säilyttävää TIFF-kuvaformaattia.


Valokuvien ja Asiakirjojen digitointitekniikka

Huonokuntoisten valokuvien ja asiakirjojen digitointia varten on kehitetty tuotantolinja, jossa on huomioitu materiaalien sensitiivinen käsittely.

Digitointijärjestelmämme eivät vahingoita kuvattavaa materiaalia fyysisesti eikä valokemiallisesti. Originaalit pysyvät suorina ja täysin vahingoittumattomina koko digitointiprosessin ajan. Tasoskannerin valonlähteenä on LED. 

Aineistojen siirtelyssä käytetään ns. ei kontaktoivia alipainetyynyjä. Ko. tekniikan avulla tyynyn ja nostettavan materiaalin väliin muodostuu nostava ilmakerros ilman fyysistä kontaktia itse materiaalin pintaan.

Käytettävä tekniikka soveltuu täten täydellisesti hyvin herkkien materiaalien käsittelyyn. Digitoitavien valokuvien tai asiakirjojen ei tarvitse olla ehjiä. Myös vanhat, huonokuntoiset, repalaisetkin materiaalit voidaan digitoida turvallisesti ja tehokkaasti.

Digitointijärjestelmässä on käytössä sekä ammattitason kinokoon järjestelmäkamera että tasoskanneri, joita kumpaakin voidaan käyttää digitointiin yhtäaikaisesti. Dokumentin molemmat puolet voidaan digitoida täten samassa prosessissa.  

Pikselitehdas on digitoinut kyseisellä tekniikalla mm. vanhaa museaalista ohutta ja haurasta silkkipaperia kymmeniä tuhansia kappaleita Serlachius- projektiimme liittyen.

Ainutlaatuinen automaattinen digitointijärjestelmä kehitettiin Pikselitehtaan ja Serlachius-museoiden yhteistyöhankkeena. Se on ollut tuotannossa vuodesta 2011 lähtien ja sillä on tähän mennessä digitoitu n. 200 000 kpl eri tyyppisiä materiaaleja; pääasiassa vanhaa, herkkää museaalista asiakirja-aineistoa.      

Serlachius- hanke jatkuu edelleen ja kestää vielä muutamia vuosia. Katso lisätietoja Serlachius-museoiden asiakaslehdestä Sydämellisesti Sinun.

Hyväkuntoinen "toimistopaperi" digitoidaan dokumenttiskannerilla. Digitointiprosessiin kuuluu lisäksi:
• Laadunvalvonta digitoinnin ja editoinnin aikana  
• Kuvakansioiden ja kuvatiedostojen nimeäminen eri tavoin
• Kuvatiedostoihin syötettävät metatiedot
• Materiaalin/Datan säilytys, tietoturva ja suojamenettelyt


Arkistolaitoksen ohjeet digitoinnin laatukriteereiksi: LIITE1, LIITE2DIGITOINTIPROSESSI